Peyronie

De ziekte van Peyronie is een bindweefselziekte aan de penis. Door Peyronie trekt de penis krom bij een erectie.

 

Peyronie is gerelateerd aan de ziekte van Dupuytren (aan de hand) en de ziekte van Ledderhose (aan de voet). De aandoening is vernoemd naar een Franse arts.

Wat is Peyronie?

Bij de ziekte van Peyronie ontstaat bindweefsel (een harde plek) in de penis, waardoor deze horizontaal of verticaal kromtrekt tijdens een erectie. De aandoening kan ontstaan door een knak van de penis of door andere een ziekte zoals diabetes. Ook komt het voor dat er geen aanwijsbare oorzaak is. Ongeveer 20% van de patiënten met Peyronie heeft ook Dupuytren, dan speelt erfelijkheid een rol.

De harde plek is niet gevaarlijk. Wel kan een te kromme penis problemen geven bij het vrijen.

Wat zijn de symptomen?

De ziekte begint vaak bij mannen tussen de 40 en 60 jaar.

Naast de kromstand bij erectie is pijn vaak een eerste klacht. Verder neemt de soepelheid (elasticiteit) af. Soms ontstaan problemen met seksueel functioneren. Vaak schamen mensen zich voor Peyronie. De helft van de mannen met Peyronie heeft een lager zelfbeeld of depressieve klachten.

Wie stelt de diagnose?

Over het algemeen stelt de huisarts de diagnose. De huisarts kan voor verdere diagnose of behandeling van Peyronie doorverwijzen naar een uroloog/medisch seksuoloog. Wanneer er sprake is van een lager zelfbeeld of depressieve klachten kan de huisarts door verwijzen naar een psycholoog.

https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-peyronie/ik-heb-ziekte-van-peyronie#in-het-kort

Meer weten?

Tijdens een informatieavond van Stichting Dupuytren Nederland (september 2022) gaven dr. Jack Beck en dr. Helena Nugteren een boeiende presentatie over de ziekte van Peyronie. Bekijk de presentatie hier