LedRad-studie

Voor de ziekte van Ledderhose is er in Nederland de afgelopen jaren een onderzoek uitgevoerd om wetenschappelijk bewijs te verzamelen t.a.v. de effectiviteit van radiotherapie bij deze aandoening (de LedRad-studie). In de LedRad-studie wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van de ziekte van Ledderhose met radiotherapie. 

Tijdens het Webinar van 17 mei 2022 heeft Anneke de Haan (onderzoeker) de eerste resultaten gepresenteerd van de LedRad-studie.

Dit onderzoek is gesloten voor deelnemers en zit in de fase dat de resultaten bekend zijn en er wordt toegewerkt naar publicatie van de resultaten. Resultaten tonen aan dat radiotherapie een effectieve behandeling is. Hierbij gaat het om een positief effect op klachten (pijn, stijfheid) en kwaliteit van leven. Met weinig tot geen bijwerkingen. 

Op dit moment kunnen patiënten met klachten van de ziekte van Ledderhose echter niet behandeld worden met radiotherapie. Het is wachten op het moment dat deze behandeling (hopelijk in de toekomst) verzekerde zorg wordt en/of wanneer er nieuwe mogelijkheden komen voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Hiertoe wordt in het UMCG een wachtlijst bijgehouden met patiënten met de ziekte van Ledderhose, die geïnteresseerd zijn in behandeling. Als u op de wachtlijst geplaatst wilt worden kunt u contact opnemen met mevr. drs. Anneke de Haan (a.de.haan01@umcg.nl; onderzoeker afd. Radiotherapie UMCG M: +31 (0)50 3610 473).

Tegen eigen betaling zijn er overigens wel mogelijkheden om de radiotherapie behandeling voor Ledderhose te ondergaan in Delft en Duitsland.