07 oktober 2023

Informatiebijeenkomst Apeldoorn

Op 7 oktober 2023 vond onze jaarlijkse bijeenkomst met ruim 50 deelnemers plaats. Thema: Dupuytren en radiotherapie bij Ledderhose en Dupuytren. Sprekers waren Prof. Dr. Paul Werker, Anneke de Haan, Msc. en Dr. Roel Steenbakkers.

Presentatie Prof. Paul Werker: Behandeling van de ziekte van Dupuytren  

Professor Werker vertelt dat de ziekte van Dupuytren bij 4% van alle Nederlanders boven de 50 jaar tot ernstige problemen in het gebruik van hun handen leidt. Deze mensen hebben echt specialistische behandeling nodig zoals dat bijvoorbeeld op de handenpoli in het UMCG gegeven wordt. Dit is wanneer Dupuytren begint op jonge leeftijd, rond of jonger dan 40 jaar, snel terugkeert, aan beide handen optreedt. Lichtere gevallen van de ziekte Dupuytren kunnen door de meeste plastisch chirurgen worden behandeld, mits zij dit voldoende vaak behandelen.

Presentatie Anneke de Haan MSc en dr Roel Steenbakkers: Radiotherapie (RT) voor Ledderhose en Dupuytren.

Anneke gaat specifiek in op het onderzoek dat gedaan is naar RT bij de ziekte van Ledderhose. De uitkomsten zijn veel belovend. Helaas duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voordat deze behandeling wordt opgenomen in de basisverzekering. Ook vertelt zij over het onderzoek dat nu loopt in het UMCG naar de behandeling van de ziekte van Dupuytren met RT.


In drie groepsrondes in gesprek met …

In drie groepen gingen deelnemers in gesprek met: